Allpool on loetletud Eestis toitumist ja toiduohutuse temaatikat käsitlevad riiklikud tegevuskavad.
Rahvastiku tervise arengukava aastateks 2009 – 2020
Vastutaja: Sotsiaalministeerium
Elluviijad: Sotsiaalministeerium, Riigikantselei, Rahandusministeerium, Minister Urve palo büroo, Keskkonnaministeerium, Siseministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Põllumajandusministeerium, Kultuuriministeerium, Justiitsministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Tervise Arengu Instituut
Üldeesmärk: tervena elatud eluiga on Eestis aastaks 2020 pikenenud meestel keskmiselt 60 ja naistel 65 eluaastani ning keskmine eeldatav eluiga on pikenenud meestel 75 ja naistel 84 eluaastani.
Strateegia tulemuslikkuse indikaatorid:
Strateegiline alaeesmärk: Elu-, õpi- ja töökeskkonnast tulenevad terviseriskid on vähenenud.
- Toidutekkeliste nakkushaiguste esmashaigestumuskordaja 100 000 inimese kohta (allikas: tervisekaitseinspektsioon)
Strateegiline alaeesmärk: Elanikkonna kehaline aktiivsus on tõusnud, toitumine on muutunud tasakaalustatumaks ja riskikäitumine on vähenenud.
Strateegia tulemuslikkuse indikaatorid:
- 16-64 aastaste ülekaaluliste inimeste osakaal (allikas: tervisekäitumise uuring)
- 16-64 aastaste rasvunud inimeste osakaal (allikas: tervisekäitumise uuring)
- Ülekaaluliste kooliõpilaste osakaal (allikas: Haigekassa koolitervishoiu aruanded)
Loe lähemalt
Rahvastiku tervise arengukava 2009-2020 koondab paljusid olemasolevaid strateegilisi dokumente. Allpool on loetletud toitumisega seotud strateegiad.
Riiklik Vähistrateegia aastateks 2007 – 2015
Vastutaja: Sotsiaalministeerium
Elluviija: Tervise Arengu Instituut
Strateegiline alaeesmärk: elanikkonna suurenenud teadlikkus välditavatest vähiriskidest, mis väljendub püsivalt positiivsete muutustena elanikkonna tervisekäitumises.
Meede 3: Tervisele ohutute ja kasulike toiduvalikute soodustamine.
Strateegia tulemuslikkuse indikaatorid:
- eelarvelised vahendid ja tegevused puuduvad
Loe lähemalt
Euroopa Sotsiaalfondi programm Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2013
Vastutaja: Sotsiaalministeerium
Elluviijad: Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut
Strateegiline eesmärk:
Kvalifitseeritud tööjõupakkumise suurendamiseks ja tööelu kvaliteedi parandamiseks tervislikel põhjustel tööturul mitteaktiivsete inimeste osakaalu vähendamine ja tööturult tervislikel põhjustel väljalangemise ennetamine.
Meede 3.2: Tervist edendava töökeskkonna kujundamise toetamine töötajate haigestumise vähendamiseks ja töö efektiivsuse suurendamiseks
Indikaator: Hinnatud on vähemalt 80 töötajatele lõunat pakkuvat toitlustusasutust, on saadud ülevaade toitumisvõimalustest töökohal
Meede 3.3: Haiguste ja riskikäitumise ennetamisele ja tervislike eluviiside edendamisele suunatud nõustamisteenuste kättesaadavuse suurendamine, et toetada inimeste ning nende perede tööhõive suurendamist ja toimetuleku parandamist
Indikaator: tervisliku toitumise ja liikumise edendamise koolitustel osalenud esmatasandi tervishoiutöötajate arv, tulemusena on paranenud esmatasandi tervishoiutöötajate teadmised ja oskused inimeste tervisenõustamiseks.
Meede 3.4:
Elanike teadlikkuse tõstmine terviseriskidest ja tervist toetavast käitumisest, et vähendada töölt kõrvalejäämist tervislikel põhjustel
Indikaator: Internetilehtede www.terviseinfo.ee ja www.toitumine.ee täiendamine tööealisele elanikkonnale suunatud infoga, tulemusena on tööealise elanikkonna teadlikkus tervislikest eluviisidest suurenenud.
|